Veelgestelde vragen

Cattery Bjørnøya

Hoeveel nestjes hebben jullie per jaar

Wij streven naar één tot twee nestjes per jaar. Bij het bepalen van de plannen staat hoe dan ook de gezondheid en het welzijn van onze poezen voorop.

Kan ik jullie ook volgen op Twitter?

Jazeker! Klik hier om naar ons Twitteraccount te gaan.

Staan jullie ook op shows?

Wanneer het logistiek mogelijk is (we hebben ook twee dochters) en de show niet te ver weg is, dan proberen we af en toe een show te bezoeken. Kijk op de pagina’s van onze katten om de showresultaten te bekijken.

Waar wonen de kittens nu?

Wij hebben al onze kitten op een kaartje gezet. Hieruit is op te maken dat de meeste kittens in de omgeving Hilversum of Amsterdam zijn gaan wonen, maar in principe wonen onze kittens mooi verspreid over het land. Klik hier voor een overzicht van onze kittens en waar ze wonen.

Wanneer krijgen jullie weer kittens?

De makkelijkste manier om hier antwoord op te krijgen is door een kijkje te nemen op onze kittenpagina. Hierop zijn onze huidige nestjes, onze plannen en de reeds geplaatste nestjes te vinden.

Kittens

Hebben de kittens een chip?

Ja. Alle kittens uit onze cattery zijn voorzien van een microchip. Wij zullen bij plaatsing ook zorgen voor registratie van deze chip in één van de centrale registers.

Hoe lang duurt een zwangerschap van een Noorse Boskat?

De gemiddelde draagtijd van een Noorse Boskat is 9 weken. Daar zit natuurlijk altijd wat speling in, omdat onze poezen altijd een paar dagen bij een dekkater verblijven.

Mogen kittens buiten komen?

Wij hebben er als cattery geen bezwaar tegen als de bij onze cattery aangeschafte kittens buiten komen. Het is aan de eigenaar om de inschatting te maken of het verstandig is de kat buiten te laten. Uiteraard bestaat er wel een verhoogd risico op diefstal of ongelukken wanneer een kat vaak buiten komt.

Mogen wij fokken / een nestje krijgen met kittens uit jullie cattery?

Als cattery hebben wij daar geen bezwaar tegen, mits de kittens een stamboom meekrijgen en u bent ingeschreven bij een rasvereniging (bijvoorbeeld Mundikat of Felikat) en aan alle eisen voor het fokken met Noorse Boskatten voldoet.

Verkopen jullie kittens onder bepaalde voorwaarden?

Wij zijn niet voor het opleggen van allerlei voorwaarden aan de kopers van onze kittens. Onze filosofie is dat eigenaren een weloverwogen keuze maken om een Noorse Boskat aan te schaffen en dat het niet aan ons als cattery is om hieraan voorwaarden te verbinden. Het belangrijkste voor ons is dat het kitten een fijn huis krijgt met voldoende aandacht. Wel kan het zijn dat door bijvoorbeeld de eigenaar van een door ons gebruikte dekkater bepaalde voorwaarden worden opgelegd. In dit geval zullen we dit laten weten wanneer u interesse heeft in een kitten.

Waar kan ik de chipregistratie opzoeken?

Er zijn verschillende databases voor microchips. Door gebruik te maken van de website chipnummer.nl kan in al deze databases worden gekeken.

Wanneer mogen kittens het nest verlaten?

Over het algemeen mogen kittens na 13 weken worden geplaatst. Voorwaarde is dan wel dat het kitten meer dan 1000 gram weegt. Overigens is dit ook een regel die wordt opgelegd door rasverenigingen, zoals Mundikat en Felikat. Deze regel waarborgt dat kittens niet veel te vroeg worden verkocht. Aangezien de tweede enting vaak ook in de 12e week plaatsvindt, houden wij de kittens vaak nog een week extra (dus 14 weken), zodat het kitten nog in een vertrouwde omgeving is bij een eventuele reactie op de enting.

Wat is de prijs van een kitten?

Dit is afhankelijk van het soort nest, de kosten van de dekkater en eventuele aanvullende kosten. Over het algemeen hanteren wij een prijs van rond de € 600,-. Wanneer het kitten bij plaatsen bij u thuisgebracht moet worden in een uithoek van het land zal dit de prijs beïnvloeden. Ook hogere dekkaterkosten, zoals een dekking door een kater met bijzondere kleuren kan van invloed zijn op de prijs. Neem voor meer informatie over prijzen van Noorse Boskat kittens eens een kijkje op Fokkersnoorseboskatten.info.

Wat krijgt een kitten mee bij plaatsing?

Op het moment van plaatsen zorgen wij voor het volgende:

  • het kitten heeft twee entingen tegen kattenziekte en niesziekte
  • het kitten is voldoende ontwormd
  • een europees paspoort
  • een stamboom
  • een kittenpakket
  • een identificatiechip
  • een maand gratis verzekering
  • een informatiemap
  • een cd met foto’s

Noorse Boskat

Hebben Noorse Boskatten speciale wensen?

Noorse Boskatten zijn klimmers. Het is dus raadzaam om voldoende (hoge) krabgelegenheden in huis te hebben, anders is de kans aanwezig dat gordijnen worden gebruikt als klimattribuut 😉

Kan een Noorse Boskat goed overweg met andere katten?

Noorse boskatten zijn over het algemeen rustige katten die niet veel problemen hebben met andere katten. De leeftijd speelt hier echter ook een belangrijke rol. Een Noorse Boskat van enkele jaren oud die nooit andere katten om zich heen heeft gehad zal gezelschap van een andere wat oudere kat niet altijd accepteren. Wanneer een Noorse Boskat kitten bij een wat oudere kat in huis wordt geplaatst gaat dit over het algemeen goed, omdat de hiërarchie vanaf het begin duidelijk is.

Kan een Noorse Boskat lang alleen zijn?

Een Noorse Boskat is een gezelschapsdier. Hij of zij zal er over het algemeen niet gelukkig van worden als hij/zij lange tijd alleen moet doorbrengen. Een speelkameraadje kan in dit geval een oplossing bieden.